Chcete si doma připravit některých z koktejlů a míchaných nápojů? Zde najdete recepty na ty hlavní:
Mojito
Ingredience
- 4cl bílého rumu (pokud možno kubánského)
- 1 polévkovou lžíci sirupu na Margaritu, případně Rapadury nebo třtinového cukru
- lístky čerstvé máty
- šťávu z menší limety, případně nakrájená limetková kolečka
vychlazenou sodu - ledovou tříšť či kostky ledu
Příprava
Do vysoké sklenice se přidá několik lístků máty, cukr, nakrájené dílky limetky (či limetková šťáva) a ingredience se ve sklenici rozdrtí. Sklenice se poté naplní drceným ledem a zalije se bílým rumem (cca 4 cl). Koktejl se dolije perlivou vodou a zamíchá se. Nápoj se pije brčkem, sklenici je možno ozdobit výhonkem máty či kouskem limetky.
Piña Colada
Ingredience
- Rum světlý – 3cl
- Kokosový krém – 3cl
- Ananasový džus – 9cl
Příprava
V oblasti Karibského moře se vždy připravuje z čerstvého kokosu a ananasu. Společně se rozmixují v mixéru a následně, již ve sklenici, doplní o bílý rum.
V Evropě se pak zpravidla kokos nahrazuje kokosovým sirupem a ananas zase ananasovým džusem.
V obou případech by se mělo servírovat s plátkem ananasu.
Manhattan
Ingredience
- 1 cl světlý francouzský vermut
- 1 cl italský vermut Cinzano
- 2 clwhisky
Příprava
Do míchací sklenice vložíme led, přilijeme Cinzano, francouzský vermut a whisky, lehce zamícháme, nalijeme přes sítko do koktejlové sklenice a vložíme třešinku.
Nad koktejlem nalomíme tence ukrojenou pomerančovou kůru a vložíme ji do připraveného nápoje. Nápoj tím získá aromatickou příchuť.
Daiquiri
Ingredience
- 2 cl citronová šťáva
- 4 cl bílý rum
- 1 cl cukrový sirup
Příprava
Šejkr naplníme do poloviny ledem. Připravíme si koktejlovou sklenku a vylisujeme čerstvou šťávu z citronu nebo limetky. Slijeme vodu z tajícího ledu z šejkru a případně led vyměníme.
Do šejkru odměříme všechny suroviny a energicky je protřepeme. Přes sítko nalijeme nápoj do koktejlové sklenky.
Cuba Libre
Ingredience
- 4–5 cl bíleho rumu
- 100 ml coly
- limetka
- kostky ledu
Příprava
Do sklenice se nalije bílý rum, vymačká limeta, přidá led a dolije se colou.
Zajímavostí je, že sami Kubánci rum neodměřují, a i v luxusních hotelech se nápoj připravuje „od oka“.